PressAdvokat Kristina Anđelković: Kako se razvesti kada je supružnik iz druge države?

Danas je u emisiji “150 minuta” na televiziji Prva gostovao advokat Kristina Anđelković, a odgovorila je na jedno veoma zanimljivo pitanje koje je redakciji ove emisije stiglo na mejl.

“U septembru prošle godine zaključila sam brak sa svojim partnerom na Mauricijusu. On je državljanin Mauricijusa, ja sam državljanka Srbije i nisam uzimala njegovo državljanstvo. Sada bih da se razvedem od njega. Moje prebivalište je u Srbiji, a on je na Mauricijusu. Nemamo dece i zanima me da li postoji mogućnost da se razvedem od njega u Srbiji, da ne idem u njegovu državu i kako ide ta cela procedura? I samo da dodam, naše poslednje zajedničko prebivalište je bila Srbija”, stoji u pismu nepoznate žene.

Anđelković je objasnila da je moguće prekinuti taj brak i u Republici Srbiji, odnosno moguće je pokrenuti proces razvoda braka pred našim sudom s obzirom na to da je naša državljanka i da ima prebivalište u Srbiji.

Advokat Kristina Anđelković odgovarala je na ovo pitanje

“Može da prekine brak i sporazumno da se dogovore oko nekih bitnih elemenata, može da pokrene razvod i tužbom, za šta bi bio nadležan osnovni sud. Tužba bi se njemu dostavila na odgovor na Mauricijusu i kad bi se pojavio u Srbiji, morao bi da bude prisutan na ročištu da se brak razvede” , kaže ovaj advokat.

No, sve i da suprug ne može da prisustvuje ročištu jer je fizički sprečen da poseti Srbiju, rešenje i dalje postoji.

“Postoje principi međunarodne pravne pomoći i on bi mogao da da izjavu u sudu na Mauricijusus koja bi se prevela od strane sudskog tumača i dostavila ovde, tako da bi takvu izjavu mogli da cene kao da je data pred našim sudom”, istakla je Anđelković za “150 minuta”.

https://zena.blic.rs/

Braće Jugovića 3/III/8, 11 000 Beograd
+381 11 26 22 855

https://www.vidovic-andjelkovic.com/wp-content/uploads/stamp_verified.png
https://www.vidovic-andjelkovic.com/wp-content/uploads/unnamed.jpeg