PressAdvokat Srđan Vidović: Zašto roditelj na ostavinskom postupku mora da plati „porez na poklon“ ako se deca odreknu nasleđa u njegovu korist?

Nakon smrti majke, otac i deca pokrenuli su ostavinski postupak. Deca su se odrekla u očevu korist koji sada treba da plati veliki iznos. U emisiji „150 minuta“ govorio je advokat Srđan Vidović koji je objasnio kako izbeći nesporazume na ostavinskom postupku.

„Naslednici se jesu odrekli svog naslednog dela, iz njihovog ugla, ali time što su se odrekli u korist svog oca oni su formalno u smislu zakona primili nasleđe, prihvatili se nasleđa, a njemu učinili poklon. On je poreski obveznik dela poreza koji se odnosi na prijem poklona, a ne na nasleđe. Tako da je on u odnosu na svoju decu u drugom naslednom delu i on zaista kao primalac poklona mora da plati porez“.

U pitanju je zapravo formulacija koja se koristi na ostavinskom postupku. Naslednici se mogu odreći svog naslednog dela bez ustupanja ili se mogu odreći i ustupiti svoje nasleđe i tada se govori o poklonu.

Pogledajte detaljno šta je savetovao advokat Vidović.

 

https://www.prva.rs/

Braće Jugovića 3/III/8, 11 000 Beograd
+381 11 26 22 855

https://www.vidovic-andjelkovic.com/wp-content/uploads/stamp_verified.png
https://www.vidovic-andjelkovic.com/wp-content/uploads/unnamed.jpeg